Monday, March 18, 2013

FLIGHT ATTENDANT

Mendengar cerita kerja seorang kawan yang jadi Flight Attendant (FA) syarikat airline, buat aku kesian kat dia.

Aku yang bagi galakan kat dia suruh cuba pergi interview dan akhirnya berjaya-lah jugak. Kena kursus 2 or 3 bulan kat akademi penerbangan tu, then kalau lulus exam barulah layak bergelar FA.

Mula-mula dia tak yakin, tapi bila dah dapat galakan ngn dorongan, dia jadi yakin dan bila dah masuk dalam bidang kerja sebenar, dia jadi agak menyesal.. menyesal sikit je la, bukan menyesal banyak.

Tak indah rupanya kerja jadi FA ni.. kita tengok macam senang je kan? layan penumpang, jaga keselamatan penumpang, pastu offer nak makan apa.. rupanya disebalik kerja-kerja tu semua, dorang kena berkorban.

Dah le kerja atas awan, sehari kena buat dua penerbangan tempat yang berlainan.

Bangun tido jam 2 , 3 pagi untuk bersiap pergi kerja.. balik kerja malam..

Masa untuk diri sendiri pun takde, tapi nak tak nak kena maintain cantik..maintain ensem je depan orang..

Bila dah dengar cerita sebenar, baru rasa macam simpati sangat.. nak berhenti kerja pun tak boleh sebab kena habiskan masa 2 tahun dulu..hahhaha

Kalau nak berhenti sangat, adalah denda yang kena bayar.. banyak jugak denda tu..

 curi dari google

curik dalam google

Kataku :
Jangan tengok pada luaran sahaja

2 comments:

  1. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Cita-2 saya ingin jadi FA , But i'm choose designer , now tgh melanjut kn pelajaran mengambil course designer. :)

    ReplyDelete