Tuesday, March 29, 2016

SARAPAN PAGI | ROTI CANAI KAYU ARANG, MELAKA

Assalamualaikum...

27 Mac 2016 - Bangun pagi sebab nak cari tempat breakfast yang meletop-letop di Melaka sekarang ni iaitu Gerai Roti Canai Kayu Arang. Lokasinya seperti di bawah :-

Lot 459, Kampung Bakar Batu Mukim
75350 Bachang
Melaka

Apa yang istimewanya roti canai kat sini? 

Keistimewaannya terletak pada kaedah memasak roti canai itu sendiri iaitu dengan menggunakan kayu arang. Sesekali dapat makan roti canai hasil tangan orang Melayu memang best. Kalau kat Putrajaya & Salak Tinggi, aku asyik makan roti canai mamak je. Ubah selera pulak.

Orang memang sangat ramai. Masa kitorang sampai, meja sudah penuh. Jadi, kena tunggu sekejap sementara orang lain selesai makan. Nasib kami agak baik sebab tak tunggu lama nak cari meja kosong. Alhamdulillah. Pelbagai kaum ada, Chinese pun ramai juga datang dengan famili. Seronok tengok suasana macam ni. 

Selain daripada roti canai, di gerai ini turut menyediakan kuih muih dan ada gerai nasi lemak dan sate.

Nasi lemaknya pun menarik sebab ada sotong besar.

Tercapai impian nak breakfast sate. Hilang dah ngidam sate pagi-pagi hari.

Nampaknya program KONONNYA diet aku terpaksa aku langgar. Kenapa perlu ada makanan sedap-sedap depan mata????

Kitorang order roti telur sorang satu, sate ayam 10 cucuk, sate daging 10 cucuk dan beberapa biji kuih.

Sumpah kenyang.. Nasib baik tak gatal-gatal mulut nak order nasi lemak, kalau tidak memang tak habislah jawabnya.

Masa ambil order tu, brother tu bagitau roti cana akan take time sikit sebab orang ramai. Kitorang okay je, faham situasi macam tu. Tapi sebenarnya takde lah tunggu lama sangat.


Table no. 25.



"A Recipe Has No Soul. You Must Bring Soul To The Recipe"

1 comment:

  1. maunya tak kenyang.dgn roti canai, sate....langgar diet ye

    ReplyDelete