Friday, December 30, 2011

DUA BERADIK AZAB DIRANTAI BAPABUTTERWORTH – Seorang bapa tergamak memperlakukan dua orang anaknya yang berusia dua dan enam tahun seperti anjing apabila bertindak mengikat kaki kiri mereka dengan rantai besi di dalam tandas rumahnya.
Pasangan adik-beradik itu ditinggal seharian oleh bapa mereka ketika dia keluar bekerja dengan alasan anaknya itu nakal dan tiada orang menjaga mereka ketika dia tiada di rumah.
Perbuatan lelaki berusia 40-an yang tidak berperikemanusiaan itu terbongkar apabila kedua-dua beradik tersebut menjerit dan menangis kelaparan pada pukul 6 petang kelmarin kerana mereka tidak diberikan makanan oleh bapa mereka.
Jeritan kedua-dua beradik itu membongkar perbuatan kejam bapa mereka selepas jiran-jiran yang tinggal di kawasan rumah kedai dua tingkat itu memaklumkan perkara tersebut kepada polis.
Bertindak atas maklumat, sepasukan polis menyerbu rumah tersebut di Taman Mawar, Raja Uda dekat sini dan menemui seorang budak perempuan berusia enam tahun bersama adik lelakinya berumur dua tahun dalam keadaan menyayat hati.
Ketika ditemui pada pukul 8.45 malam, kedua-dua beradik itu yang diikat dengan rantai dan dikunci dengan mangga besi hanya memakai baju-T serta seluar dalam di dalam tandas.
Ketika diselamatkan, bapa kanak-kanak tersebut yang bekerja sebagai buruh tiada di rumah kerana keluar bekerja sejak pukul 3 petang kelmarin, manakala ibu mereka yang merupakan warga Thailand pula dikatakan telah meninggalkan tiga beranak itu sejak sebulan lalu.
Difahamkan, kedua-dua beradik itu diperlakukan sedemikian oleh bapanya sejak sebulan lalu setiap kali dia keluar bekerja selepas ibu mereka menghilangkan diri.
Ketua Polis Daerah Seberang Prai Utara, Asisten Komisioner Zulkifli Alias berkata, seorang penduduk yang mendengar jeritan dan tangisan kanak-kanak itu cuba membantu mangsa tetapi malangnya pintu rumah tersebut dikunci dari luar.
Sumber : KOSMO
Komen aku :
Ada juga bapa yang sanggup buat anak dia macam ni sekali kan? Kalau ye pun anak tu nakal, jangan lah sampai dikurung di dalam tandas & tak diberi makan. Mereka tu kan manusia jugak, walaupun masih lagi kanak-kanak tapi mereka ada jiwa dan perasaan untuk dilayan seperti kanak-kanak lain. Mungkin jugak bapa kepada kanak-kanak tersebut agak tertekan dengan keadaan yang dialami kerana ditinggalkan oleh isteri dan membuatkan kehidupan mereka agak kelam kabut. Makanya, jalan paling mudah adalah dengan mengurung anak-anak di dalam tandas ketika dia keluar bekerja. Hurmmm...semoga berita ini memberi iktibar kepada kita semua. Kanak-kanak adalah golongan yang harus kita lindungi dan sayangi lebih-lebih lagi kalau ianya lahir dari benih sendiri.
Kataku : Ramai lagi orang yang menginginkan anak tapi masih belum berhasil.

1 comment: