Wednesday, January 11, 2012

SEKARANG DAH ADA PILIHAN LESEN KENDERAAN AUTO ATAU MANUAL


IPOH - Kementerian Pengangkutan memberi opsyen kepada calon institut memandu untuk memilih kenderaan transmisi automatik dalam sesi ujian memandu mulai Mei ini selaras dengan pengenalan Kurikulum Baharu Pendidikan Pemandu.
Langkah ini akan memberi pilihan kepada hampir sejuta calon institut memandu setiap tahun untuk memilih sama ada memandu kenderaan transmisi automatik atau manual.
Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha bagaimanapun berkata, jika calon memilih transmisi automatik, mereka hanya dibenarkan memandu kenderaan transmisi yang sama selepas memperoleh lesen kelak.
"Hanya calon yang lulus dengan kenderaan transmisi manual dibenarkan memandu kenderaan manual dan automatik,'' katanya kepada pemberita selepas menyampaikan cek sumbangan Magnum IT Sdn. Bhd. kepada 23 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sini semalam.
Katanya, menerusi pengenalan lesen memandu baharu itu, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memantau dan menguatkuasakan undang-undang berkaitan terhadap mana-mana pemandu yang mempunyai lesen transmisi automatik yang memandu kenderaan transmisi manual.
"Sudah tentu ada (tindakan). Semuanya sudah jelas dan pemandu yang ada lesen automatik tidak dibenarkan pandu (transmisi) manual.
"Jika mahu, mereka mesti ambil lesen manual untuk memandu kenderaan kedua-dua transmisi," katanya.

Sumber : Kosmo 11 Januari 2012

Komen aku :
Satu cadangan yang baik oleh Kementerian Pengangkutan dan perkara ini semestinya memberi kelebihan kepada kaum wanita yang rata-rata kurang gemar dengan kereta manual.
Kataku : Lebih suka kereta manual dari auto

1 comment:

  1. dulu dkna tak pandai bawak auto..layan manual..sekarang dah terpaksa beli auto sebab penat lajan jem kat kl.

    boleh bawak manual pasti boleh bawak auto..

    boleh bawak auto pasti tak boleh bawak manual :)

    ReplyDelete